AMWatch

Pensionskasser og politikere på kollisionskurs om venturekapital

Staten vil have pensionskasser til at offentliggøre, hvor mange penge de investerer i mindre danske virksomheder. Det skal motivere pensionskasser til at skyde flere penge i fonde, der har SMV som fokus. Pensionskassernes forening erkender, at der er problemer på området, men de skyldes politikerne, siger de.

Både pensionskasser og politikere er opmærksomme på, at der kunne investeres mere i små og mellemstore danske vækstvirksomheder via. bl.a. venturefonde, kapitalfonde, funds of funds og via børsmarkedet. Men deres tilgang til problemstillingen er forskellig.

I årevis har politikerne forsøgt at presse pensionskasser til at investere mere i danske vækstvirksomheder – senest i begyndelsen af årtiet, hvor det politiske pres fra regeringen førte til dannelsen af den særlige fund of fund, Dansk Vækstkapital 1, som siden har fået en fond 2 og har været en investeringsmæssig succes.

Already a subscriber? Log in.

Read the whole article

Get access for 14 days for free.
No credit card is needed, and you will not be automatically signed up for a paid subscription after the free trial.

  • Access all locked articles
  • Receive our daily newsletters
  • Access our app
An error has occured. Please try again later.

Get full access for you and your coworkers.

Start a free company trial today

More from AMWatch

Danish FSA issues warning over SFDR implementation

The Danish FSA, Finanstilsynet, states that asset managers are using the EU’s sustainable finance disclosure regulation to signify quality, which is not the point of the legislation. In fact, the FSA states it is the opposite of what the EU intended.

Latest news

AMWatch job

See all jobs

See all jobs

Watch job

See all jobs

See all jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Latest news from EnergyWatch

Latest news from ShippingWatch